Tahliye Kararları İle Oluşan Gündeme İlişkin Kamuoyu Duyurusu
Tarih: 28.04.2015| Okunma Sayısı: 2693

-Tahliye Kararları İle Oluşan Gündeme İlişkin Kamuoyu Duyurusu-

Tam bir cinnet hali yaşanıyor. Son olarak iki Hakimin açığa alınması ile sonuçlanan ve giderek yargımızın geldiği aşamanın özeti olan gelişmeler Türkiye’nin kamuoyunu meşgul etmeye devam ediyor.

Hiçbir ülkede yargı erki bu kadar göz önünde olmamıştır ve hiç bu kadar tartışılmamıştır.

Hakimlerin tahliye kararları, bu tahliyeden önceki tutuklama kararları, tahliye kararı üzerine, bir başka mahkemenin bir mahkemenin kararını yok hükmünde sayan kararı bir hukuk devletinde yaşanacak şeyler değildir.

Cumhurbaşkanının, hakimlerle ilgili “Temenni ederim ki bugün HSYK'nın alacağı kararla ideal netice yakalanmış olur.” demesiyle birlikte, iki hakimin açığa alınması, talimat üzerine çalışan HSYK görüntüsü vermiştir.

Mahkemeler bağımsız ve tarafsız çalışmaz ve kararlarında siyasetin izlerini ve varlığını hissettirmeye başlarsa; siyaseti istediği şekilde veya siyasetin tam karşısında yer alan şekilde karar almaktan imtina etmez; sadece vicdan ve evrensel hukuk İlkeleri çerçevesinde hareket etmezse; buradan varacağımız yol artık hukuk olmaz, mahkemeler siyasetin enstrümanları olur.

Herkes yargının bağımsız ve tarafsız olması gerektiğinde hem fikir olduğu halde, giderek siyasetin yargının içinde etkin rol oynamasının da etkisiyle, siyaset bağımsız ve tarafsızlığı sağlamadığı ve bunu içselleştirmediği için kamuoyuna yansıyan bu son görüntüler bizi şaşırtmamıştır. Ancak siyasetin yargıya olan ilgisi sadece bugün olmamıştır.

Böyle bir sarmaldan çıkış yolumuz, kişilerin ve siyasetin ilgisine göre şekillenen yargı yerine, herkesin sorumluluk bilinci içinde bir araya gelerek kimsenin el atmayacağı bir yargı düzeni oluşturmak için sorumluluk almakır.

Türkiyede yargı artık siyasallaşmıştır. Yargı siyasetin ilgisine göre şekillenmeye başladığında ve buna göre karar vermeye başladığında o toplum çökmeye mahkumdu

Eğer bu sorumluluğu almaz ve herkes siyaset yargıdan elini çeksin demeye başlamaz, herkes elini taşın altına koymazsa, ortada değil hukuk devleti, devlet diye bir şey kalmayacaktır.

Saygılarımızla…

Av. Ekrem Dönmez