KADIN HAKLARI KOMİSYONU
Tarih: 20.04.2021| Okunma Sayısı: 22456

 

Kadın Hakları Komisyonundan Sorumlu Hatay Barosu Genel Sekreteri: AvMehmet Nurullah Trabzon
 
 
 Av. Neşe Öztürk
Başkan 
 Av. Ayşe Karaca
Başkan Yrd.
Av. Seher Sözbilir
Yazman 
Av. Aliye Kıvrak
Üye
Av. Ayşe Yavuz Mavzer
üye
 Av. Ayşegül Eren
Üye 
 Av. Ebru Candemir Ufuk
Üye 
 Av. Ebru Halıcı
Üye 
 Av. Emine Çolak
Üye 
 Av. Erdal Benli
Üye 
 Av. Fatma Aslan Bolat
Üye 
 Av. Gizem Tepe
Üye 
Av. Hazal Aleyna Gürsal

Üye

 Av. Hivi Doğuhan
Üye 
 Av. İdil Cüceoğlu
Üye 
 Av. İhsan Yılmazlar
Üye 
 Av. Merve Olğar

Üye

 Av.Neslihan Kömooğlu

Üye

Av.Nihan Mercanoğlu

Üye

Av. Nurhak Kar

Üye

 Av. Oğuzhan Yaşar Uyar

Üye

Av. Öykü Uzay Uçar

Üye


Av.Sadet Aydın 

Üye

Av. Seda Koca

Üye

 Av.Yeter Ezgi Gözel

Üye

 

 Av. Fidan Asena Çalım

Üye

 Stj Av Merve Eryılmaz

Üye

 Av. Bilgehan Zekeriyabeyoğlu Yıldırım

Üye

 Av. Öznur Keleş

Üye

 Av. Mediha Hazal Mansuroğlu

Üye

 Stj Av Ezel Havuz

Üye

 Stj Av Alpin Berberoğlu

Üye

 Stj Av Dilara Karataş

Üye

 Stj Av Gamze Karataş

Üye

 Stj Av Berna Ek

Üye

   
 
NEVŞEHİR 13.DÖNEM 3.GENEL ÜYE TOPLANTI KARARLARI

1 – Cinsel istismar suçlarında kademeli yaş kabul edilemez,18 Yaş altı herkes çocuk kabul edilmeli

2 – Failin yaşı da önemli

            1- 103. maddenin iptali için Tubakkom olarak ana muhalefet partisine gidilmesine karar verildi.

            2- Grevio gölge raporu için ilimizdeki tüm olumsuzlukları dile getireceğimiz bir rapor hazırlanacak.Son gün  30 Ocak   

Hatay’da Kadına şiddetle mücadele için eylem planı yapılması için çalışmalar:

Antakya ve diğer ilçe belediyelerinden evli çiftlere dinsel öğeler içeren kitapçık veriliyor mu hediye olarak, Araştırılıp,soruşturulacak. Evlilik eğitimi adı altında böyle kitapçıklar veriliyor mu araştırılacak.Son gün 30 Ocak

1- Hatay Sakarya İzmir Malatya İstanbul Edirne Tekirdağ Kırıkkale Baroları 15 Ocak 2017 gününe kadar ; Bu güne kadar toplumsal cinsiyet eşitliğine aykırı söylemleri söyleyenin kimliğiyle toplayacak bir çalışma yapıp dönem sözcüsüne gönderecek. Bu söylemlerde bulunanların bir soruşturmaya tabi olup olmadığı ceza alıp almadığı, yaptırım uygulanıp  uygulanmadığına ilişkin rapor yazılacak.

8 Mart Ortak eylem planı ;

Tüm barolar Ankara Anıtkabirde toplanacağız. Cüppelerle ve Erkek Meslektaşlarımızla katılacağız. 11 Mart günü saat 14.00 da Anıtkabirde olacağız.Bir  Hashtag belirlenecek.

-          Tubakkom olarak Başbakanlığa yazı yazılarak cemaat ve vakıf yurtlarının kapatılması istenecek.

-          Tubakkom olarak Belediyeler birliğine yazı yazılarak Belediyenin evlenen çiftlere MK. Kitapçığı verilmesi sağlanacak. ( MK.dışında başka kitapçık verilmesini önlemek için)

-          6284 S.K. MK, Ceza kanununda Kadınlarla ilgili hükümler ve iletişim teknikleri adı ile bir eğitim cd si hazırlanıp tüm barolara dağıtılacak

-          Amine Demirtaş (Batman’da ağabeyi tarafından elektrik verilip işkenceyle öldürülen genç kız)dosyasına Tubakkom olarak müdahil olunacak

-          Artık gündem Barolar birliği sayfasında yayınlanacak,oradan takip edilecek.

-          Tubakkom olarak YOK e yazılan yazılara önceden gönderilen yazıların cevaplarının akibeti sorulacak

 

TÜBAKKOM 12.DÖNEM 2.GENEL ÜYE TOPLANTISI(DÖNEM SÖZCÜSÜ BİRGÜL BİLGİN ARACILIĞI İLE)

Dönem sözcülüğünü Samsun Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Birgül Bilgin’in yaptığı Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM) 12. Dönem 2. Genel Üye Toplantısı    14 -15 Haziran  2014 tarihinde Gaziantep’te yapıldı.

 

TÜBAKKOM 12. Dönem 2. Genel Üye Toplantısı’na Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Gaziantep Baro Başkanı Ali Elibol, TBB Yönetim Kurulu Üyesi Yurdagül Gündoğan, çeşitli illerden gelen baro başkanları ve Kadın Hukuku komisyonları katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Feyzioğlu, kadın haklarının öneminden bahsederek, “Kadınların toplumdaki yerleri önemlidir. Kadına karşı şiddete en etkin bir biçimde mücadele etmek en önemli görevimizdir. Kadın hakları konusunda bu noktaya gelmemizde, değerli meslektaşlarımızın emeği var. Kadın haklarını insan haklarından ayırmak imkânsızdır. Çağdaşlaşmak için kadının önünü açmaktan başka çare yoktur. Ben bu toplantının sonucunda somut bir şeylerin ortaya çıkmasını istiyorum” dedi.

“KADINLARIN YÜZDE 44’Ü DUYGUSAL ŞİDDET GÖRÜYOR”

 

Gaziantep Baro Başkanı Ali Elibol da, “Dünyada en ağır bedelleri kadınlar ödüyor. Kadınların yüzde 44’i duygusal şiddet görüyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü geldiğinde buna benzer veriler ortaya çıkıyor. Kadınların siyasi hayatlara katılımları ne kadar az olduğu belirtiliyor. Bunun ötesinde kadınların toplumsal hayata tam ve eşit bir halde nasıl katılınır işte TÜBAKKOM bu sürece katkıda bulunuyor. İnsan hakları her bir bireye bağımsız seçim yapma ve yeteneklerini geliştirme olanağı sağlar” diye konuştu.

“BU ÜLKENİN İTAAT ETMEYEN KADINLARA İHTİYACI VAR”

TBB Delegesi Yönetim Kurulu Üyesi Yurdagül Gündoğan ise, “Kadın yaratıcıdır, üreticidir, ağlayandır ve gülendir. Kadın her koşulda affedendir. Kadın kutsaldır. Bu ülkenin itaat ve biat etmeyen kadınlara ihtiyacı vardır” dedi.

 Açılış konuşmalarının ardından divan üyeliği seçimi yapıldı.

Prof.Dr.Zerrin Söylemez ( Kadın Hakları ve Çocuk Gelinler) konusunda sunum yaptı.

Toplantıda, "toplumsal cinsiyet eşitliği, çocuk gelinler, kadın cinayetleri" gibi konular görüşülürken aynı zamanda Soma’da yaşanan maden faciasında mağdur olan kadınlara destek olmak ve haklarının takipçisi olmak üzere gönüllü komisyon oluşturuldu. 
 
 
 
 
 
 
 
 HATAY BAROSU KADIN HUKUKU KOMİSYONU  2013 YILI MART VE NİSAN AYINA İLİŞKİN FAALİYET RAPORU

                        1. Hatay Barosu Kadın Hukuku Komisyonu 01.03.2013 tarihinde Hatay Baro odasında toplandı.Toplantıya Komisyon üyesi Av.Meral Asfuroğlu,Av.Ümit Seyfettnoğlu,Av.Bedia Öztürk,Duygu Karış Gümüş,Av.Itır Tümsa Melek katıldı. Toplantıda 8 Mart Dünya Kadınlar günü nedeniyle 7 Martta basın bildirisinin okunduğu basın toplantısı yapılmasına karar verildi.Ayrıca tüm adliye çalışanlarına,Baro çalışanlarına ve adliyede bulunan kadınlara, karanfille birlikte 6284 sayılı kadının korunması ve şiddetin önlenmesi yasası ve başvurulacak mercileri,Hatay Barosunun ücretsiz danışma hattını içeren broşürler dağıtılmasına karar verildi.Toplantıda,okullarda,mahalle,belde ve köylerde,karakollarda ve jandarmada kadına karşı şiddetin önlenmesi konusunda bilgilendirme ve eğitim çalışmaları yapılması konusunda prensip kararı alındı.Basın bildirisinin ağırlıklı olarak kadına yönelik şiddet ve önlenmesi konusuna ayrılmasına karar verildi.Av.Bedia Öztürk’ün teklifi ile, eşi tarafından öldürülen Berna Öztürk  adlı kadının Ağır Ceza Mahkemesinde görülmekte olan davasına komisyon olarak müdahil avukatı olarak katılmaya karar verildi. 

 
                     2. 07.03.2013 tarihinde Hatay Barosu Kadın Hukuku Komisyonu olarak saat 12.00 de Hatay Baro odasında toplantı yapıldı.Toplantıya Komisyon üyesi Av.Meral Asfuroğlu,Av.Ümit Seyfettnoğlu,Av.Zerrin Altınöz,Av.Bedia Öztürk,Duygu Karış Gümüş,Av.Ebru Yıldırım  katıldı. Toplantıda 8 Mart Dünya Kadınlar günü nedeniyle basın bildirisi okundu.Ayrıca tüm adliye çalışanlarına,Baro çalışanlarına ve adliyede bulunan kadınlara, karanfille birlikte 6284 sayılı kadının korunması ve şiddetin önlenmesi yasası ve başvurulacak mercileri,Hatay Barosunun ücretsiz danışma hattını içeren broşürler dağıtıldı.Toplantıda,okullarda,mahalle,belde ve köylerde,karakollarda ve jandarmada kadına karşı şiddetin önlenmesi konusunda bilgilendirme ve eğitim çalışmaları yapılması,İl Jandarma’ya,Emniyet 
 
 
 

Müdürlüğü’ne,C.Başsavcılığına,İl Milli Eğitim Müdürlüğüne izin konusunda yazı yazılması için Baro Başkanlığına bildirimde bulunuldu.                           

                      3. 13.03.2013 günü saat 16.00 da Kadın Komisyonu Başkanı Av.Meral Asfuroğlu, Show Radyo Gurubu yayınında Gün Işığı programında gazeteci Mithat Öztürk’ün konuğu olarak,Türkiye’de kadının sosyal statüsü,kadına yönelik şiddet ve önlenmesi konularında söyleşi programına katıldı.

                     4.03.04.2013 Çarşamba günü saat 14.00'te Cezaevinde erkekler koğuşuna Kadına Yönelik Şiddet ve Önlenmesi ile mal rejimleri ve Ceza Hukuku ile Medeni Hukuktaki kanuni düzenlemeler hakkında  bilgilendirme toplantısı yapıldı.Toplantıya Av.Meral Asfuroğlu, Av.Ümit Seyfettinoğlu,Av.Zerrin Altınöz ,Av.Bedia Öztürk,Av.Itır Tümsa Melek ve Av.Ebru Yıldırım katıldı.Konuşmaları  Av.Meral Asfuroğlu, Av.Ümit Seyfettinoğlu  ve Zerrin Altınöz yaptı.

                    5.06.04.2013 Cumartesi günü saat 14.00 de Mızraklı Beldesinde Kadına Yönelik Şiddet ve Önlenmesi ile mal rejimleri  hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı.Toplantıya Av.Meral Asfuroğlu, Av.Ümit Seyfettinoğlu,Av.Zerrin Altınöz ,Av.Bedia Öztürk katıldı.Konuşmaları  Av.Meral Asfuroğlu ile Av. Av.Zerrin Altınöz yaptı.Komisyon dışından avukat arkadaşımız Meral Aslan Samsun da,toplantı organizasyonuna yardım ve komisyon üyelerine ev sahipliği yaptı.

                         6.12.04.2013 tarihinde saat 14.00 de Rotary Derneği Başkanı Tülin Erduran’ın daveti ile, Evka projesi kapsamında Subaşı Beldesindeki  kadınlara ,kadına yönelik şiddet ve önlenmesi,yasal düzenlemeler konulu bilgilendirme toplantısı yapıldı.Toplantıya Av.Meral Asfuroğlu konuşmacı olarak katıldı.

                          7.15.04.2013 pazartesi günü saat 14.00 de Hatay İl Jandarma Komutanlığında askerlere yönelik bilgilendirme toplantısı yapıldı.Toplantı konusu Kadına Yönelik Şiddet ve Önlenmesi ile mal rejimleri  idi. Toplantıya Av.Meral Asfuroğlu,Av.Ümit Seyfettnoğlu, ,Av.Bedia Öztürk,Duygu Karış Gümüş,Av.Itır Tümsa Melek katıldı.Konuşmaları Av.Bedia Öztürk,Av.Duygu Karış Gümüş ve Av.Meral Asfuroğlu yaptı.Komutanlar aynı toplantının Dörtyoldaki askeri birlikte de tekrarını istediler.Orada da bilgilendirme toplantısı yapmak için prensip kararı alındı. 

 
 
ÖNCEKİ DÖNEM 
TÜBAKKOM  (Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu)

      1.KADIN AVUKATLAR KURULTAYI SONUÇ BİLDİRGESİ

TÜBAKKOM (Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu) 21-22 Nisan tarihlerinde TBB Avukat Özdemir Özok Kültür ve Kongre Merkezinde 1. Kadın Avukatlar Kurultayını 34 Baronun Katılımı ve 95 delegenin katılımı ile düzenledi.

Divan başkanlığını Av. Nazan Moroğlu'nun, Divan Üyeliklerini Hatay Barosu'ndan Av.Hatice Can  İstanbul Barosundan Yönetim Kurulu Üyesi Av. Aydeniz Tuskan’ın ve TÜBAKKOM Dönem Sözcüsü Av. Hidaye Kahyaoğlu, ile Ankara Barosu'ndan Av.Selcik Ulusoy'un yaptığı Kurultay'da, Türkiye Barolar Birliğine 74.492 avukat kayıtlı olduğu, bunun  

28.115'inin kadın avukat (% 37.7) olmasına rağmen, Yönetim kurullarında kadın avukat oranının %19 olduğunu, temsilde adalet sağlanamadığını önemle vurguladı.

78 Barodan 16'sında hiç kadın Yönetim kurulu üyesi olmadığına, sadece 4 Baro başkanının kadın olduğuna dikkat çekildi.

Kurultaya Hatay  

Barosu Kadın Hukuku komisyonu Başkanı Av. Hatice Can, Başkan Yardımcısı Av.Ümit Seyfettinoğlu TBB delegesi Av.Suzan Şahin Dudu Av.Hatice Esra Doğan katıldılar.

Hatay   Barosu Kadın Hukuku komisyonu Başkanı Av. Hatice Can  

“Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Hukuk eğitiminde cinsiyetçi ögeler ” tebliğini sunduğu kurutayda;.

Kadın avukatlara karşı uygulanan ayrımcılığın kaldırılması, mesleki sorunlarına çözüm üretilmesi konularına dört ana başlıkta yapılan çalışma gruplarınca değinilmiş ve Sonuç Bildirgesinde yer verilmiştir.

SONUÇ BİLDİRGESİ

1999 Yılında kurulmuş olan TÜBAKKOM, yasaların çıkarılmasında ve uygulanmasında kadın erkek eşitliğinin sağlanması, kadına yönelik şiddetin önlenmesi konularında çalışmalarını sürdürürken ülkemizde demokrasinin, laik hukuk düzeninin, yargı bağımsızlığının ve savunma hakkının korunmasını temel amaç olarak benimsemiştir.

Yaşamın her alanında eşit ve görünür olmak ve meslek örgütlerimizdeki ataerkil anlayışa karşı farkındalığı  arttırmak için toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifinden mesleki yapılanmadaki yerimizi sorgulamak ve söylemimizi "toplumsal cinsiyet eşitliği" temelinde oluşturmak için düzenlenen TÜBAKKOM 1.Kadın Avukatlar Kurultayında aşağıdaki hususlar oybirliği ile kabul edilmiş ve TBB Yönetim Kuruluna iletilmiştir.

·      

Barolar bünyesinde Kadın Hukuku Komisyonu/merkezlerinin kurulmasının zorunlu hale getirilmesi

·      

 Uluslararası sözleşmelerin iç hukuka uyarlanması ve uygulanmasında öncelikle laik, kesintisiz, zorunlu eğitimin tüm kademelerinde ve özellikle hukuk eğitiminde “toplumsal cinsiyet eşitliğinin” benimsenmesi, hukuk fakültelerinde kadının insan hakları hukukunun zorunlu ders olarak okutulması

·      

Staj Eğitiminden başlamak üzere toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik ayrımcılığın önlenmesine yönelik meslek içi eğitim çalışmalarının yapılması,

·        Kadın avukatların TBB ve Baroların tüm organlarında eşit temsil edilebilmesi için “

cinsiyet kotası ( %50) ”  uygulanması,

·      

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin yazılı görsel ve sosyal medyada işlenmesinin sağlanması,

·      

Kadın avukatların çalışma koşullarının iyileştirilmesi,  çalışma ve aile yaşamlarının uyumlaştırılması bu bağlamda avukatların çocukları için barolar ve bakanlık işbirliği ile adliye binalarında çocuk bakım ünitelerinin kurulması, TBB ve barolar bünyesinde bu konuda gerekli izleme ve denetim mekanizmalarının oluşturulması,

·      

 Kadın Avukatların çalışma yaşamında maruz kaldığı fiziksel, ekonomik, cinsel, sözel, duygusal her türlü şiddetin önlenmesine ilişkin barolar bünyesinde denetim ve izleme biriminin kurulması, bu konuya ilişkin özellikle 1136 Sayılı Avukatlık Kanununda mevzuat değişikliği yapılması,

·      

6284 Sayılı Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Yasası kapsamında yeniden yapılandırılan Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Danışma Kurulunda TÜBAKKOM temsilcisinin yer alması, İllerde oluşturulacak Koordinasyon Merkezlerinin kuruluş ve işleyişinde Barolara yetki ve sorumluluk verilmesi

·      

TBB ve Baroların bütçelerinin cinsiyete duyarlı olarak düzenlenmesi

Tüm bu çözümlerin yaşama geçirebilmesi için Uluslararası Sözleşmeler ve Ulusal Mevzuat dikkate alınarak Avukatlık Kanununda da düzenleme yapılması TÜBAKKOM 1.Kadın Avukatlar Kurultayında oybirliği ile kabul edilmiştir. Kamuoyuna duyurulur.

 

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Mart 2024><<
Mart 2024
 PSÇPCCP
926272829123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031
141234567

19.03.2024
AV. ERHAN NİZAMOĞLU
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.