DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 20.11.2019| Okunma Sayısı: 1250

DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

20 Kasım, 1989 yılından bu yana Birleşmiş Milletler (BM) tarafından dünya genelinde çocukların karşı karşıya kaldıkları hak ihlallerini gündeme taşımak amacıyla “Dünya Çocuk Hakları Günü” olarak kutlanmaktadır. Özellikle savaş ve yoksulluğun hüküm sürdüğü coğrafyalarda yaşam mücadelesi veren çocukları korumak ve koşullarını iyileştirmek için 20 Kasım 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu “Çocuk Haklarına Dair Sözleşme”yi imzalamıştır. Türkiye 1990 yılında Sözleşmeyi imzalamış ve 1995’te onaylamıştır. Bu da Sözleşmeyi Türkiye iç hukukunun bir parçası haline getirmiştir.
Çocukluk fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişme anlamında insan hayatının en önemli dönemine işaret etmektedir. Bu nedenle bu özel dönemde çocukların sağlıklı gelişim gösterebilmeleri için çocuklara (haklarını da dikkate alarak) özel koruma ve bakım hizmetleri verilmesi gerekmektedir. Bunun gerçekleşebilmesi için çocuklara ; insanlık onuruna yaraşır bir şekilde saygı göstererek eşit davranarak adil davranarak haklarını bildiğimizi göstermek zorundayız.

Hatay Barosu Çocuk Hakları Komisyonu olarak aile, devamında okul ve toplum içerisinde büyüyen ve şekillenen çocuklarımızın fiziksel ve kişisel olarak sağlıklı birer birey olmaları için yapılması gerekenlerin; çocuğun korunması, çocuğa eşit, saygılı, adil davranılması, çocuğun sağlıklı gelişimini engelleyecek her şeyden uzak tutulması gerektiğini düşünüyoruz. Bunlara bağlı olarak çocuk hakları savunuculuğu yapıyoruz.
Devletin görevi de herkesin (ebeveynler, ögretmenler, çocuklar ve ergenler de dâhil olmak üzere) Çocuk Haklarına dair Sözleşme’yi bilmesini, uygulamasını ve çocukların haklarına saygı göstermesini sağlamaktır.

 Çocuklarla beraber çocuk hakları için savunuculuk yapmak hepimizin çocuklara, yaşadığımız dünyaya ve ülkemize karşı yükümlülüğümüzdür. Bunun için 3 eylem alanında çalışmamız gerekmektedir:

1. Özel ve uygulanabilir eylemler – ÇHS’ni uygulamak için doğrudan ihlalleri hedef alan ve hizmet sunumundaki açıkları kapatmak için faaliyetler yapmak,
2. Çocukların haklarını geliştirmek ve korumak için yapıları ve mekanizmaları güçlendirmek. Yasal, siyasi, kamu ve toplumun yapısı; bunlar içerisinde uygulamalar ve mekanizmalar oluşturmak. ÇHS’nin ulusal yasal sistemin bir parçası haline gelmesi, gelişmenin izlenmesi, hesap verebilirliği sağlanması ve zorlukların üstesinden gelinmesi,
3. Çocuk hakları için farkındalığı arttırmak ve destek verecek grupları güçlendirmek (hükümet kuruluşlarında çalışan bireyler, uzmanlar, medya, özel sektör, kamuoyu ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte hareket etmesi ve güçlenmesi gerekmektedir). Güçlendirme sadece sayıyı arttırmak olarak düşünülmemelidir; güçlendirmenin amacına uygun olabilmesi için etkin ve bilgili bir grup oluşturmak gerekiyor.

Bugün Çocuk Hakları Sözleşmesinin 30. Yılı ve Hatay Barosu Çocuk Hakları Komisyonu,  ÇAÇAv. ve UNHRC işbirliğiyle Çocuk Hakları Sözleşmesinin 30. yılı vesilesiyle 23-24 Kasım tarihlerinde 'Çocuk Hakları Sözleşmesi' konulu konferans gerçekleştirilecektir. Konferansa baroların Çocuk Hakları Merkezinde çalışan gönüllü avukatları, kamu ve sivil toplum kuruşları katılacak olup sözleşmenin 30.yılında birçok konuşmacının yer alacağı, çocuk alanında çalışan birçok katılımcının olacağı ve herkesin katılabileceği bir konferans gerçekleştirilecektir.

 

HATAY BAROSU ÇOCUK HAKLARI KOMİSYONU

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024
 PSÇPCCP
1325262728293031
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
18293012345

27.04.2024
AV. ERHAN NİZAMOĞLU
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.