BORÇLULARIN UYAP'TAN YAPILACAK MAL VARLIĞI SORGULAMALARINA İLİŞKİN YARGITAY KARARI
Tarih: 12.11.2021| Okunma Sayısı: 1499

Yargıtay 12. Hukuk Dairesinin 2020/7776 Esas ve 2021/3177(onama) Karar ve Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi Hukuk Dairesi Dosya no: 2020/824 Esas 2020/827 Karar sayılı ilamı ilamı ışığında;

“28/07/2020 tarih ve 31199 sayılı resmi gazete ile yürürlüğe giren 7251 Sayılı Yasa'nın 48.maddesi ile 2004 sayılı icra ve Iflas Kanununun 8/a maddesinin altıncı fikrasının birinci cümlesinde yer alan " veya sorgulanmasını talep edebilir" ibaresi madde metninden çıkarıldığı, yeni aynı yasanın  49. Maddesi ile de ;  2004 sayılı Kanunun 78 inci maddesinin değiştirildiği, bahse konu bu düzenlemeler nedeniyle borçlunun mal, hak veya alacağının sorgulanması yükümlülüğü ve yetkisi icra dairesinde olmadığından alacaklı tarafça haczedilecek mal, hak veya alacağa ilişkin bilgi de verilmediğinden icra müdürlüğünün 08/09/2020 tarihli işlemi yerinde görüldüğünden şikayetin reddine karar verilmesinde usul ve yasaya aykırı yön tespit edilmediği…” yeklinde karar verildiğinden,

Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi üzerinden bu sisteme entegre bilişim sistemleri vasıtasıyla dosya safahat bilgileri ile borçlunun mal, hak veya alacağını sorgulayabileceğinden,

Ayrıca Türkiye Barolar Birliğinin 27/06/2020 tarihli aşağıda belirtilen duyurusunda ve İcra İşleri Dairesi Başkanlığı’nın 26/06/2020 tarihli UYAP güncelleme duyurusunda da belirtildiği üzere;

Avukatların “ Haciz Talebi Gönder” ekranından yaptıkları gönderiler, doğrudan iş listesine düşmeksizin dosyasına kaydedileceğinden bu işlemlerin takibi için de icra uygulamasında “ Dosya İşlem” menüsü altında “ Avukat Portal Talep Karşılama” ekranı oluşturulduğundan,

HMK’nın 30. Maddesinde düzenlenen usul ekonomisi ilkesi, Anayasal  dayanağı olan bir ilke olup, 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 141. Maddesinin dördüncü bendinde davaların en az giderle ve mümkün olan süratle sonuçlandırılması gerektiğinden, (T.C Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun Esas No: 2017/(13)3-632 Karar No: 2021/307)

Bu yönde ayrıntıları belirtildiği üzere Bakanlığımızın UYAP üzerinden İcra dairesindeki süreçlerin asgariye indirilmesi için gerekli çalışmayı yaparak uygulamaya açtığından, Alacaklı vekilinin “ Haciz Talebi Gönder” ekranını kullanmamakta direnmesi Anayasanın 141. Maddesine, HMK.nın 30. Maddesinde düzenlenen usul ekonomisi ilkesine, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun (TMK)2. Maddesin de yer alan dürüstlük kuralına aykırı olacağından,

Müdürlüğümüzce uygulamaya 01/12/2021 tarihi itibariyle başlanacağından taleplerin ve sorguların bu maddeler ışığında yapılması hususu bilgilerinize sunulur.

<<<Mart 2024><<
Mart 2024