HATAY’IN ANAVATAN’A KATILIŞININ 79. YILDÖNÜMÜ

-Hatay’ın Anavatan’a Katılışının 79. Yıldönümü -

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün sağlığında sonucunu göremediği ve büyük ülküsü olan Hatay meselesinin çözümü barış yolu ile kazanılan siyasi zaferlerimizden biridir.

23 Temmuz 1939 tarihinde TBMM adına Hatay’a gelen heyetle yapılan anavatana katılma törenlerinden önce hastalığı çok ilerleyen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün; 20 Mayıs 1938’de Mersin, Tarsus ve Adana’ya olan seyahati ve sınıra kadar otomobiliyle giderek askeri birlikleri denetlemesi ile birlikte Hatay’daki halkın Fransızlara karşı direnmeye başladığı 3 Temmuz 1938 tarihinden sonra Fransa ile Türkiye, Hatay’da iki ordunun işbirliği yapması için bir anlaşma imza etmişler ve her iki devlet 2500’er kişilik askeri kuvvet göndermeyi kabul etmiştir.

4 Temmuz 1938 tarihinde, Türk Ordusu’nun halkın sevinç gözyaşları arasında Hatay’a girmesi üzerine Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün aldığı tebrik telgraflarına “Hatay milli meselemizin dostça tedbirlerle müspet neticeye ulaştırılmasından duyulan sevinç yerindedir” cevabını vermiştir.

Çağdaş bir devlet kurma ve çağdaş uygarlıklarla bütünleşme yolunda başlayan Kurtuluş mücadelesinin son halkası olan Hatay’ın Anavatan’a katılması, “Yurtta Sulh Cihanda Sulh” düşüncesinin bir eseridir.

Hatay Anavatan’a katıldığı günden bu yana tüm renklerin, çok kültürlülüğün, farklı inançların barış içinde bir arada yaşadığı ve birbirine sahip çıktığı bir kent olarak yaşamış ve yaşamaya devam edecektir.

Hatay'ın Anavatan'a katılışının 79. Yıldönümünde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve bu davaya inanmış tüm yürekleri şükran, rahmet ve minnetle anıyoruz.

Saygılarımızla… 23.07.2018  

Av. Ekrem Dönmez

HATAY BAROSU BAŞKANI