Basın Açıklaması Bu yanlıştan Bir An Önce Dönülmelidir.
Tarih: 18.11.2016| Okunma Sayısı: 1782

BU YANLIŞTAN BİR AN ÖNCE DÖNÜLMELİDİR…

Hatay Barosu Çocuk Hakları Komisyonu olarak, bugün burada Ak parti mv.tarafından meclise önerge olarak sunulan tecavüz mağdurlarının tecavüzcüsüyle evlendirilmesini meşrulaştıran, yasa düzenlemesini protesto etmek için toplanmış bulunuyoruz.Kamuoyunun, daha dün akşam meclise yapılan görüşmeler sonrasında büyük tepkisini çekmiş olan bu önergenin, bizlerin temsilcisi olan vekiller tarafından oylanmasını dahi düşünemiyoruz.Ülkemizin dört bir yanından Karaman’dan Ardahan’dan çocuklarımıza yönelik cinsel istismar haberleri geliyorken, münferid olaylarla kız çocuklarımız erken yaşta evlendiriliyorken, bizler tecavüzcüleri aklamak için değil mecliste bu olayların önüne geçmek için vekillerimizden yasal düzenlemenin yapılmasını bekliyoruz.

Ancak görüyoruz ki ; dini gerekçelerle ve çıkarılacak yasa metniyle 4000 hükümlünün serbest kalacağı gerekçe gösterilerek, çocuklarımız tecavüzcülerine kurban olarak teslim ediliyor.Bu öneri ancak ve ancak kadına ve çocuğa yönelik işlenen suçları özendirir.

Vicdanları körelten bu yasa teklifi karşısında somut olay özelliğinden gidecek olursak, 10 yaşında iken, 50 yaşında bir adamla SÖZDE RIZAYA DAYALI birlikte olan bir çocuk, yargılama sürerken 16 yaşına gelip hakim izniyle evlendirildiğinde sanık hakkında ceza; “ Hükmün Açıklanmasının Ertelenmesi “ olacaktır. Şayet bu arada ceza almış ve hükümlü ise cezası ertelenecektir. Üstelik cezanın hapse dönüşmemesi için çocuğun yaşadığı evlilik mahkumiyeti devam edecektir. Tasarıyı hazırlayanlar için bu ilişkideki RIZA;  TECAVÜZ DEĞİLDİR.

Bunun adını rızaya dayalı ilişki diyerek kibarlaştırmaya MAZUR GÖSTERMEYE gerek yok. Gerçek rıza tespiti,yaş, sosyal kültürel, ekonomik birçok etkenle belirlenir. Olay anına ilişkin çocuğun ses çıkarmaması, ailesinin çevresinin baskısı, hayal dünyası, failin gücünden etkilenmesi çocukta rıza olarak kabul edilemez. Bu yasa tasarısını hazırlayanlar ve destekleyenler, kaç çocuğun ailesinin baskısı ile aklanmak adına kendisine tecavüz eden fail ile evlenmek zorunda kalacağını, düşünmüşve empati yapabilmişler midir?

Rızanın tartışılabileceği tek alan sadece ve sadece akran çocuk ilişkileri için söz konusu olabilir.

Kimse kendini kandırmasın, açıkça çocuklara tecavüzcüler ile evlendirme zorunluluğu getirilmektedir. Üstelik çocuk, tecavüzcünün infazının yanmaması için bu evliliğe katlanmak zorunda bırakılmaktadır.

Hatay Barosu Çocuk Hakları komisyonu olarak, 19 kasım Dünya Çocuk İstismarını Önleme günü ve 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü öncesinde meclise sunulan bu önergenin acilen geri çekilmesini istiyoruz. Yapılmak istenen başta Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi olmak üzere, uluslararası ve ulusal çocuğu koruyan yasalara aykırıdır. Hepsinden önemlisi vicdanları kanatan bir düzenlemedir.

Unutmayın “18 yaşında altında her birey çocuktur.” Çocukları korumak herkesin sorumluluğundadır. Bu nedenle tüm kamuoyunu, bu yasa teklifine karşı koymaya davet ediyoruz.

Çocuk Haklarını yok sayan bu önergeyi verenler ve destekleyenleri ise kınıyor bu yanlıştan bir an önce dönülmesini talep ediyoruz.18.11.2016

 

                                                    HATAY BAROSU ÇOCUK HAKLARI KOMİSYONU

 

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Mart 2024><<
Mart 2024
 PSÇPCCP
926272829123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031
141234567

28.03.2024
AV. ERHAN NİZAMOĞLU
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.