Baro Başkanımız Av. Ekrem Dönmez' in 2016-2017 Adli yıl Açılış Konuşması
Tarih: 2.09.2016| Okunma Sayısı: 2109

Sayın Valim,

Garnizon Komutanım,

Büyükşehir Belediye Başkanım,

Başsavcı Vekilim,

Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanım,

İdare Mahkemesi Başkanım,

Vergi Mahkemesi Başkanım,

Sayın Protokol Üyeleri,

Meslek Odalarımızın, Sivil Toplum Örgütlerimizin Saygıdeğer Başkanları ve Temsilcileri,

Çok Değerli Kurum Amirleri,

Kıymetli Avukat, Hâkim, Savcı Meslektaşlarım,

Saygıdeğer Misafirlerimiz,

Güzide Basınımızın Değerli Temsilcileri;

Hepinizi, Baromuzun seçilmiş tüm kurulları ve Baromuz üyesi meslektaşlarım adına saygıyla selamlıyorum.

Bugün 01 Eylül 2016. 2016-2017 Adli Yılı’nın ilk günü.

İki gün önce kutladığımız 30 Ağustos Zafer Bayramımızın 94. yıldönümünde; barış içinde bir arada bir toplum yaratma fikriyle, bugünlerimizi, bağımsızlığımızı, Cumhuriyetimizi ve Cumhuriyetin temsil ettiği çağdaş değerlerimizi borçlu olduğumuz Büyük Atatürk'ü, silah arkadaşlarını ve şehitlerimizi tekrar rahmet ve minnetle anıyorum. 

Bugün ayrıca 1 Eylül Dünya Barış Günü. Savaşlar yıkımdır felakettir diyoruz. Ancak ne yazık ki Dünya’da ve Bölgemizde irili ufaklı ölçekte birçok savaş ve silahlı çatışmalarda mezhebi, dini ya da ırkı gerekçe gösterilerek insanlar canlarını yitiriyor.

Bir yıl önce yurdumuzda iki milyon Suriye vatandaşı, her gün kimi deniz ortasında, kimi sınır boylarında, kimi kamyon kasasında, kimi çadırlarda ve sokak ortasında hiç de insani olmayan koşullarda yaşam savaşı verirken barış sözü ağır geliyor demiştim. Bu sayı bir yıl farkla bu yıl üç milyonu aşmış durumda.

Sınırlarımızın hemen ötesinde yaşanan insanlık dramına bakıp; başta mezhepçiliği reddeden, eşit yurttaşlık değerleri başta olmak üzere; sahip olduğumuz Cumhuriyet değerlerinin kıymetini bilerek, yine de umudumuz var ve yine inadına barış için mücadeleye devam edeceğiz.

 

 

Saygıdeğer Konuklar;

Çok değil daha 45 gün önce, 15 Temmuz 2016 gecesi, Ülkemizde bir daha asla ve asla yaşamak istemeyeceğimiz bir darbe girişimine tanık olduk.

Darbelerin Ülkemiz siyasi tarihine verdiği zararın farkındayız ve bilincindeyiz. Bu güne kadar darbeler; Ülkemizden, zenginliklerimizden çok şey alıp götürdü. Darbe girişimlerinde hedef tüm ülke demokrasisi ve hukukudur. Bunun bilinciyle milletimiz elbirliği ile darbeye karşı koymuştur. Sorunların çözümü hiçbir zaman darbe olamaz! Sandıkla gelen, sandıkla gider.

15 Temmuz hain darbe girişimini bir kez daha lanetliyoruz. Bu trajik olayı gerçekleştiren suç örgütünün devletimizin içine Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş temellerinin zayıflatılması ve LİYAKAT sisteminden sapılması sonucunda yerleşebildiğinin unutulmaması gerektiğinin altını çiziyoruz. Tekrarlanmasının önlenmesi için bu temellere ve liyakat sistemine sahip çıkılması zorunluluğunu ifade ediyoruz.

Bu süreçte canlarını yitiren yurttaşlarımıza rahmet, yaralılara sağlık diliyoruz.

Ülkemize geçmiş olsun diyoruz.

 

Saygıdeğer Konuklar;

HSYK, bugün aldığı kararla FETÖ bağlantılı 543 hakim ve savcıyı daha meslekten ihraç etti. FETÖ soruşturmasında ihraç edilen hakim-savcı sayısı 3 bin 390 oldu. Halen 2.146 Hâkim ve Cumhuriyet savcısı tutuklu durumda.

İçişleri Bakanlığı verilerine göre açığa alınan hem açığa alınan, hem de memuriyetten çıkartılanların toplamı 81 bin 494 kişi.

Önümüzdeki günler boyunca yargı camiasına çok iş düşmeye devam edecek.

Hem darbe sürecine dahil olanların, hem FETÖ mensuplarının açığa çıkartılarak yargılanmaları, hem de bu işin sağlıklı olarak ve sulandırılmadan sonuçlandırılması için yapılan iş ve işlemlerde hukuk kurallarının çiğnenmemesi, bu durumun bir cadı avına dönüştürülmemesi, kurunun yanında yaşın yanmamasına azami özen gösterilmesi gerekmektedir. Tek dileğimiz hukukun üstünlüğü ve adil yargılanma ilkelerinin harfiyen işletilerek, bu vahim ve menfur darbe süreci ile ilgili hukuksal sürecin tamamlanmasıdır.

 

Saygıdeğer Konuklar;

Çözülse de çözülmese de her Adli Yılda neredeyse benzer sorunları konuşur bu sorunlara çözüm ararız.

Yargı Camiamızın çözüm bekleyen birçok sorunu, hala olduğu yerde durmaktadır.

Adalet, mülkün yani ülkenin temelidir. Güzel ülkemin kahraman, fedakâr, asil, namuslu, vicdanlı hukukçuları olan avukatları, hâkimleri, savcıları; yargının kurucu unsuru sıfatıyla bu ülkenin temel taşları arasındadır. 

Büyük Önder Atatürk; “ADALET GÜCÜ BAĞIMSIZ OLMAYAN BİR MİLLETİN DEVLET HALİNDE DEVAMI KABUL OLUNMAZ.” demiştir.

Hukukla kendini sınırlamayan bir yönetimin yurttaşları için tehdit haline geldiğine, tarihte pek çok kez rastladık. Hukukun bu sınırlayıcı işlevinin tek güvencesi kuvvetler ayrılığı ve yargı bağımsızlığıdır. Bağımsız yargı, demokratik sistemlerde bireylerin hak ve özgürlüklerinin en büyük güvencesidir.

Hâkimiyle, savcısıyla, avukatıyla yargı itibar noktasında hiç bu kadar tartışılmamıştı. Bizler yargının artık bu tartışmanın odağında olmasını istemiyoruz. Yargının eski itibarına kavuşması için hepimizin elbirliğine ihtiyacı var. Siyasetin ilgisinden uzak, tarafsız, bağımsız bir yargı için zaman diyalog ve işbirliği zamanı. Biz avukatlar bu itibar noktasında işbirliğine el birliğine diyaloga hazırız.

Saygıdeğer Konuklar;

Binlerce meslektaşımız; önümüzdeki Adli Yılda da yurdun dört bir yanında yurttaşlarımızın açtığı ya da yargılandığı yüz binlerce davada savunma yapacak, adalet dağıtacaklar. 

Avukatın görevi, insanların haklarını, onların kullanımına sunmaktır. Avukat, halkın haklarını, çıkarlarını savunan ve toplum içinde yaşayan insanı birey yapan meslek mensubudur. Avukatın hak ve yetkilerine veya avukatın doğrudan doğruya yaşamına ya da vücut bütünlüğüne yönelen her saldırı, aslında bu ülkede yaşayan herkesin temel haklarına yönelmiştir. 

Avukatların meslek alanı sürekli olarak daraltılmakta, münhasıran avukatlar tarafından yerine getirilebilecek faaliyetlerin sayısı giderek azaltılmaktadır. Kontrolsüz açılan hukuk fakültelerinden yeterli eğitimi almamış hukuk fakültesi mezunları sınavsız bir şekilde avukatlık stajına başlayıp kolaylıkla avukat olmakta, hem hizmetin kalitesi düşmekte hem de avukatlar büyük ekonomik zorluklara sürüklenmektedir. Katılımcı süreç işletilerek değişecek Avukatlık Kanunu’na ihtiyacımız var.

Yargının kurucu unsurlarının birlikte çalışmasına, adil yargılama yapılmasına, gerçeği gerçek olmayandan, suçluyu suçsuzdan, haklının haksızdan ayırt edilmesine ihtiyacımız var. 

 

Saygıdeğer Konuklar;

15 Temmuz darbesi ile atlatılan badirenin ülkemizde yeni bir anlayışa dönüşerek Ülkemizde birlik ve beraberliğe kapı aralamasını umut ediyoruz. Uzlaşma, farklılıklarla diyalog ve birlikte sorunlara çözüm üretebilme gayretinin sergilenmesini tüm siyasi partilerden bekliyoruz. Önemli olan bundan sonra ülkede birlik ve beraberlik ruhunu güçlendirmek, daha aydınlık bir geleceğe ulaşmak adına uzlaşı sağlamaktır.

Giderek daha çok hukuk devleti, daha çok hukukun üstünlüğü, daha çok insan hakları ve daha çok demokrasiye ihtiyacımız var. Adaletin güçlü olması herkes için güvencedir. Ülke olarak bizi aydınlığa kavuşturacak birlik ve beraberlik duygumuzu pekiştirecek kavramlar bunlardır.

Yeni adli yılın; savunmaya saygı, yargımızda adalet, bağımsız, tarafsız ve daha uygar bir hukuk düzeninin esas alındığı bir yıl olmasını diler; yeni Adli Yılın meslektaşlarımıza, yargı camiamıza, ülkemize ve adalet bekleyen tüm yurttaşlarımıza hayırlı olmasını dilerim.

Dinlediğiniz için çok teşekkür ederim.

Saygılarımla... 01.09.2016

Av. Ekrem Dönmez

HATAY BAROSU BAŞKANI

 
 

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Mart 2024><<
Mart 2024
 PSÇPCCP
926272829123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031
141234567

29.03.2024
AV. ERHAN NİZAMOĞLU
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.