Basın Açıklaması
Tarih: 15.07.2016| Okunma Sayısı: 2018

BASIN BİLDİRİSİ

                     Anayasa Mahkemesi, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK)’da, çocuğun cinsel yönden istismarını düzenleyen 103. maddesinin birinci fıkrasındaki “15 yaşını tamamlamamış her çocuğa karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranışın cinsel istismar sayılacağına” ilişkin hükmü iptal etti. Yüksek Mahkeme, bu tür davalara ilişkin yargılamada, her bir somut olayın özelliklerinin dikkate alınmasını ve buna göre ceza tayin edilmesini istedi. AYM, iptal kararı doğrultusunda yeni bir yasal düzenleme yapılması için hükümete 6 ay süre verdi.Hüküm 6 ya karşı 7 üyenin oyu ile iptal edildi.İptal kararını getiren başvuruyu yapan ilçe mahkemesi, 12-15 yaş arasında "rızayla" yaşanan ilişkilerde verilen cezanın çok yüksek olduğunu öne sürmüştü.Oysa cinsel istismara çocuğun rızası diye bir olguyu kabul etmek mümkün değildir.Çünki o rıza sağlıklı,üzerinde düşünülerek karar verilmiş bir yetişkin rızası değildir.Bu nedenle rızanın varlığı halinde,çocuğa karşı cinsel istismar suçunun cezasının düşürülmesi de kabul edilemez.

                       Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı ile ülkemizde cinsel istismarın cezalandırılması konusu, bizi bulunduğumuz yerden yıllarca geriye döndürdü. Çocuğa karşı her türlü cinsel istismar suçunu işleyenlerin en ağır cezalarla cezalandırılması için yıllardır verdiğimiz mücadele sonuçsuz kaldı.Biz her platformda,çocuk istismarının çocuklar üzerinde onarılamayacak tahribatlar yaptığını,sağlığı bozuk çocuklardan gelecekte sağlıklı bir toplum inşa etmenin mümkün olmadığını,cinsel istismara uğrayanın tecavüzcüsü ile evlenmesini teşvik edecek uygulamalardan uzak durulması gerektiğini dile getirdik.AYM iptal kararından sonra,suçu işleyenin caydırıcı ceza ile cezalandırılmayacağı kanaati doğacak,bunun sonucu çocuğa cinsel istismar vakaları daha da artabilecektir.Bunun yanı sıra,mağdurlar suçlunun cezalandırılması için şikayette bulunma cesaretini kaybedeceklerdir.Bu da toplum sağlığımızı yitirmemize neden olabilecektir.

                    Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı,çocuğa cinsel istismarın yaygın olduğu ülkemizde durumu daha da kötüleştirecek,çocuklarımızın daha güvensiz ve artan cinsel istismar tehdidi ortamında büyümelerine neden olacaktır.Çocuğa cinsel istismar bir insan hakkı ihlalidir. Çocuğa cinsel istismar suçunun mağdurları kız ve erkek çocuklar olabiliyor.Biz Hatay Barosu Kadın Hukuku Komisyonu olarak kadına ve çocuğa cinsel istismar suçunun en ağır şekilde cezalandırılması için mücadelemize devam edeceğimizi kamuoyuna bildiriyoruz.Saygılarımızla

 

                                                                                   Hatay Barosu Kadın Hukuku Kom.Başk.

                                                                                              Av.Meral Asfuroğlu.

 

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024
 PSÇPCCP
1325262728293031
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
18293012345

20.04.2024
AV. ERHAN NİZAMOĞLU
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.