Basın Açıklaması
Tarih: 20.09.2015| Okunma Sayısı: 2217

BASIN BİLDİRİSİ

Bugün gencecik, hayatının baharında henüz 22 yaşında bir kadını,Özlem Açıkbaş’ı  gözyaşları ve feryatlarla toprağa verdik.Bir kadın daha,sadece kadın olduğu için,bir erkek tarafından,acımasızca katledildi.İki yaşında bir çocuk annesiz kaldı.

Bu cinayetlerin işlenmeye devam etmesi,toplumda kadına bakış açısı ile yakından ilgilidir.Ülkemizde kadının önemsizleştirilmesi,kadına şiddeti meşru gören bir anlayışın varlığı,kadın cinayetlerinde yapılan haksız tahrik indirimleri kadına şiddeti tırmandırıyor. Kadına yönelik şiddetin kaynağı eşitsizliktir.Şiddet en büyük ayırımcılıktır.Kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin sebep ve sonuçlarını yıllardır defalarca dile getirdik. Kadınlarla erkekler arası fiili eşitsizlik ve her türlü ayrımcılığın bir sonucu olan erkek şiddetine karşı acil olarak önlem alması gerektiğini belirttik. Sorunun çözümünün toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına karşı bakış açısının değiştirilmesi gerekliliği olduğu ortadadır.Ülkemizde giderek artan şekilde,kadına yönelik saldırı,kadını ikincileştirme siyaseti sistemli olarak uygulanmaktadır.Yaşanan cinayetlerde bu bakış açısının sonuçlarına tanık olmaktayız.

         Kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığın sona erdirilmesi için ;

         -Devletin kadınlara yönelik her türlü şiddet eylemini açık bir şekilde kınamasını,şiddet uygulayanların en ağır cezaya uğratılacağını taahhüt etmesini,

         -Aile içi şiddeti ve genel olarak kadın ve çocuklara yönelik şiddeti önlemek için acil caydırıcı tedbirler alınmasını,

 -Risk altında bulunan kadınlar için her türlü önleyici koruma tedbiri alınması ve tedbirlerin samimiyetle uygulanmasını talep ediyoruz.

Öldürülen ya da şiddet uğrayan kadınların katillerinin derhal cezalandırılması için gerekenin yapılması yerine,kadının ahlakının sorgulanmasını,cinayetin böylece meşrulaştırılmasını şiddetle protesto ediyoruz.

Kadın ve çocukların yaşam hakkına yönelen suçlarda ceza indirimi uygulanmamasını istiyoruz.Kadının insan hakkına saygı istiyoruz.Özgecan Aslan,İpek Bakımcı,Özlem Açıkbaş ve diğer cinayet kurbanı kadınlar için adalet istiyoruz. Özlem Açıkbaş cinayetinde de,diğer kadın cinayetlerinde olduğu gibi, Yargılama sürecinde davaya müdahil olup, sanıkların en ağır şekilde cezalandırılması için elimizden geleni yapacağız. Kadının İnsan Hakları için mücadelemiz kadın cinayetleri ve kadına şiddet son bulana kadar devam edecektir .

Hatay Barosu Kadın Hakları Kom.Başkanı

Av.Meral Asfuroğlu