Basın Açıklaması
Tarih: 2.06.2015| Okunma Sayısı: 1999

BASIN BİLDİRİSİ

                        Ülkemizde çocuk gelinler olayı ve kadın haklarına bakış açısı kanayan bir yara iken ve çocuk gelin trajedisini bitirmek,cinsiyet ayırımcılığını önlemek için mücadelemiz sürerken, Anayasa Mahkemesi imam nikâhı kıymak için önce resmi nikâh kıyma şartını kaldırdı.Tam da böylece çocuk gelinler çağı bütün hızı ile başlatılmış olacak.Resmi nikahı olmayan kadınların,erkek karşısında hiçbir yasal hakkı bulunmayacak. İptal kararı ile artık birçok kişi, resmi nikâh bile yaptırmayacaktır. Sadece dini nikâhla evlilikler nedeniyle toplumda çocuğun soybağı, nafaka,mal edinme  konusunda yaşanan hukuki sorunlar da artacaktır. Bu da hem kadınların hem de çocukların mağduriyetleri sonucunu doğuracaktır.

                         1926’da kabul edilen Medeni Kanunun amacı, resmi nikâh ile kadının sosyal konumunu güçlendirmek, aileyi, anne ve çocukların haklarını korumaktır. Dini nikâha dayalı evlenmelerin, kadın ve çocuklar yönünden doğurduğu sakıncalar gözetilerek resmî nikâh yapılmadan dini tören yapılmasının ceza yaptırımına bağlanmasının, kamu düzeni ve kamu yararını sağlama amacına yönelik olduğu tartışmasızdır.Medeni Kanun’un özellikle resmi nikâh akdine ilişkin hükümlerinin gerektiği şekilde uygulanmasının toplum ve aile hayatı açısından taşıdığı önem ve bu hükümlere uyulmadan dini nikâha dayalı olarak oluşturulan birlikteliklerin özellikle kadın ve çocuklar yönünden doğuracağı olumsuzluklar dikkate alınarak Anayasa’nın 174’üncü maddesiyle resmi nikâh kurumu özel olarak korumaya alınmıştır.Şimdi iptal kararı ile bu koruma kaldırılmış,kadınlar ve çocuklar istismara açık hale gelmiştir.   

                       İptal kararının,kadınlar açısından başka sakıncaları ve ciddi mağduriyetleri vardır.Erkeklerin çok eşli evliliklerini arttıracaktır.Medeni Kanun’da düzenlenen her türlü aile hukuku ve haklarla ilgili sıkıntılar çıkacaktır.Biz çocuk yaşta evliliklerin önüne geçmek için mücadele verirken, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar,çocuk evlilikleri ve  çocuk cinsel istismarının önündeki son engeli de  kaldırmış oldu. Artık ceza caydırıcılığı olmayacağından hali hazırda her üç evlilikten birinin çocuk evliliği olduğu ülkemizde çocuk yaşta evlilikler daha da artacaktır. AYM, çocuk evliliklerini bir anlamda meşrulaştırmıştır.Artık ayrılmalarda, ölümlerde kadının da, çocuğun da kanunen hiçbir hakkı olmayacak.İmam nikahı yasakken bile,evli olduğu halde eşinden şiddet gören, para vermediği için yoksullukla tek başına mücadele etmeye çalışan kadınların sayısı böylesine çokken, imam nikahı serbest bırakıldığında sonuçları daha vahim olacaktır. Önceden evlenme vaadiyle imam nikâhı yapıp sonradan resmi nikâh yapmayanları sayısı artacaktır. Bu iptal kararı, Medeni Kanun ve anayasanın 174/4 maddesinin ruhuna da aykırıdır. Anayasa Mahkemesi, uymakla yükümlü olduğu Anayasa'nın ruhunu yok etmiştir ve düzenleme yaptırımsız kalmıştır.Türkiye’de kadınlar için bir güvence olan resmi nikâhın yerine imam nikâhı ön plana çıkarılmıştır;Karanlık bir devrin yolu açılmıştır. Bu karar; aile hukuku, miras hukuku bakımından pek çok problemler doğuracaktır. Hukuki, ekonomik, sosyal ve kültürel sorunlar yaratacağı kaçınılmaz olan Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararını kınıyoruz. Bu kararın.Anayasamızın; ailenin, özellikle anne ve çocukların korunmasının devletin görevi olduğuna ilişkin 41. Maddesinin de ihlali sonucunu doğurduğuna dikkat çekiyoruz.Kadın ve çocukların hak ve özgürlüklerini  ihlal eden bir karar olduğunu,kadın hak ve özgürlüklerinin birer birer elinden alınmasının telafi edilemez vahim sonuçları olacağını bir kez daha hatırlatıyoruz.Hatay Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak,kadın hak ve özgürlüklerine yönelik her türlü kararın karşısında olacağımızı ve mücadelemizin süreceğini bir kez daha yineliyoruz.

                                      Hatay Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başk.                                                                                                                              Av.Meral Asfuroğlu

 

 

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024
 PSÇPCCP
1325262728293031
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
18293012345

24.04.2024
AV. ERHAN NİZAMOĞLU
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.