Türkiye Stajyer Avukatlar Kurultayı
Tarih: 30.11.2014 23:00:00| Okunma Sayısı: 6758

Kahramanmaraş Barosu'nda düzenlenen kurultaya Hatay Baro Başkanı Av. Ekrem Dönmez,Baro Başkan yardımcısı Av.Mehmet Asıl,Baro Genel Sekreteri Av. Mehmet Ezer,Staj Kurulu ve stajyer avukatlarımız katıldı.

Kahramanmaraş Barosu’nda düzenlenen kurultayda konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, avukatların sorunlarına dikkat çekti.
İl genelinden bir çok avukatın ve stajyer avukatların yer aldığı kurultayda Feyzioğlu, konuşmasında şunları söyledi;
"Bir ülkenin yargıtayı 2010 öncesi sayısı yüzde 50 düşürülmelidir diye siyasi iktidar kanun tasarısı sunmuş, HSYK’nın yapısı değiştikten sonra vazgeçtim yüzde 50 arttırmalıyız demiş. 76 milyon pek çok şeyin farkındadır ve ilk farkında olduğu şey de dosyada kimin fark yaratma gücüne sahip olduğudur. Bu, işte bizim mesleğimizin can damarının hedef alınmasıdır.”

Yapılan konuşmaların ardından stajyer avukatların sorunlarını anlatan tiyatro gösterisi sunuldu. Kurultayın programı Kahramanmaraş Baro Başkanı Vahit Bağcı'nın, TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’na çeyiz sandığı hediye etmesiyle son buldu.

7. STAJYER AVUKATLAR KURULTAYI SONUÇ BİLDİRGESİ

1)Her baroda stajyerlerden teşekkül eden bir komisyon oluşturulmalı ve bir temsilci belirlenmelidir.

2)Gelecek kurultaylara Adalet Bakanlığı’ndan ve Yasama organından birer temsilci davet edilmeli; kurultay süreci ve bildirilerin bu temsilcilere ulaşması sağlanmalı.

3)Kurultay katılan katılımcılardan oluşturulacak Kurulca, söz konusu bildirinin hayata geçip geçmediği ve sonuçlarına ilişkin takip sağlanmalı; bu kurul bir sonraki kurultayda bir değerlendirme sunmalıdır.

4)Avukatlık Sınavı en kısa zamanda ve mutlaka ihdas edilmelidir.

5)Fırsat eşitliğini sağlamak için Bölge Staj Eğitim Merkezleri oluşturulmalıdır. Bu merkezlerde teorik ve hukuki bilgiler yanında avukatın hak ve yükümlülükleri de stajyerlere aktarılmalıdır. Bu dönemde kişisel gelişime yönelik, halkla ilişkiler, sosyal psikoloji, drama, vücut dili ve diksiyon gibi eğitimler, seminerler verilmelidir.

6)Kazanım odaklı puan toplamaya dayalı bir sistem oluşturularak stajyer avukatların staj döneminde toplaması gereken belirli bir puan barajı belirlenip stajyer avukatın katıldığı seminerler, yazdığı makaleler, yaptığı sunumlar, katıldığı etkinlikler vs. dikkate alınarak belirli puan toplayan stajyer avukatların stajını bitirmesi şeklinde bir sistem getirilmelidir.

7)İkinci 6(altı) aylık dönemde, Stajyerin mesleği öğrenmesine faydası olacak nitelikte, mesleki tecrübe sağlanması, duruşmalara katılması, dosya takibi sağlayacak bir program oluşturulması ve takiplerde ve duruşmalarda asgari sayıya ulaşması sağlanmalıdır.

8)Avukat yanı stajı için yanında staj yapılan avukata ilişkin stajyer avukatın rapor sunması usulü getirilmelidir.

9)1136 sayılı Avukatlık Kanunu gereğince staj süresinin uzatılmasına yönelik yönetim kurulu kararlarının kesin olduğu yönündeki ifadenin idarenin her türlü işlem ve eylemlerine karşı yargı yolunun açık olduğu ilkesine aykırı olup kaldırılması gerekmektedir.

10)Uzlaştırma Yönetmeliği madde 15’ten istifade edilebilmesi için Avukatlık Kanununda yapılacak değişiklikle stajyer avukatın yapabileceği işlere uzlaştırma yetkisi eklenmelidir.

11)Sulh Ceza Mahkemesinin kaldırılması nedeniyle Stajyer Avukatın girebileceği davalar konusunda oluşan belirsizlik ortadan kaldırılmalıdır. Stajyer avukatların Sulh Ceza Mahkemesinin görevine giren davalara ilişkin Asliye Ceza Mahkemesinde de duruşmaya girmeleri sağlanmalıdır.

12) Meslekte belirli süreyi doldurmuş avukatlara dönemsel olarak stajyer avukat çalıştırma ve staj ödemesi yapma zorunluluğu getirilmelidir. Söz konusu avukatlara uygulanabilirliği sağlamak açısından vergi ve aidat konularında muafiyet ve kolaylık sağlanmalıdır.

13) TBB’nin stajyerlere verdiği 500,00 TL’lik staj kredisi miktarının bir avukat için çok düşük olduğu düşündüğünden bu miktarın 1.000,00 TL olması stajyerler için elzem bir durumdur. Geri dönüşümlü olması nedeniyle bütün stajyere verilmesi ve ekonomik durumu kötü olan stajyerlere de burs olarak verilmesi gerekmektedir.

14) Staj kredisi geri ödemesi 2 yıldan 5 yıla çıkarılmalı ve kefilsiz kredi imkanı sağlanmalıdır.

15) Stajyerken yapılabilen işler ruhsat bekleme sürecinde de evleviyetle yapılmalıdır. Bu dönem süresince mesleğinin gerekleri yerine getirebilmek için Avukatlık Ruhsatının edinilmesi anına kadar geçici staj bitim belgesi düzenlenmelidir.

16)Ruhsatname bekleme süresi kısaltılıp bir standarda bağlanmalı ve Genel Sağlık Sigortasının, stajın başlama tarihinden avukatlık ruhsatının alınmasına kadar devam etmesi sağlanmalıdır.

17) Staj kaydiyeleri tamamen kaldırılmalıdır.

18)Ruhsat ücreti makul seviyeye indirilmeli ve taksitlendirme imkanı sağlanmalıdır.

19) Avukatlık Kanunun 70. Maddesinde geçen kredi borcunun ödenmemesinin yaptırımı olarak Baro levhasından silinmesi durumunun kaldırılması gerekmektedir.

Sorunların çözümlerine ilişkin ayrıntılı çalıştay raporu tüm barolara, TBB’ye, Yasama organına ve Adalet Bakanlığı’na gönderilmelidir.

23.04.2024