KAMU AVUKATLARI SORUNLARI BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 1.10.2014 23:00:00| Okunma Sayısı: 2397

KAMU AVUKATLARI İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI

Kamuda çalışan Avukatlar 01.10.2014 günü  Ankara‘da Hatay Barosunun da katılım yaptığı bir basın açıklaması ile mesleğin onuruna yakışır şartların sağlanmasını bir kez daha kamuoyuna duyurmuşlardır. Hatay Barosu olarak meslektaşlarımızın haklı olan taleplerini destekliyoruz.

Kamuda çalışan Avukatlar bağlı oldukları kurumun teşkilat yasasına bağlı olmanın yanında  1136 sayılı Avukatlık Yasasına da tabidirler. Bu bakımdan kamuda çalışan avukatlara Avukatlık Yasasına uygun  statü ,sicil , disiplin ve çalışma esaslarının getirilmesi ile  bu yasaya aykırı tüm düzenlemelerin kaldırılması anayasal bir zorunluluktur.

Adalet sistemi, iddia, savunma ve karar organlarından oluşan bir bütündür. Hukuk sistemlerinde bu üçlü sacayağını oluşturan organlar eşit şartlarda görevlerini yerine getirmekte; organlarından birinin diğerine üstünlüğü bulunmamaktadır.       Ancak günümüzde adalet sistemindeki bu denge savunma açısından bozulmuş bundan da en büyük zararı kamuda çalışan avukatlar görmüştür.

Kamu avukatlarının kamu personeli olmaları nedeniyle mali ve özlük haklarının düzeltilmesi elbette devletin ekonomik ve mali yönden güçlü olmasına bağlıdır. Ancak yargı sistemi içinde yine birer kamu görevlisi olarak görev yapan iddia ve karar organlarının temsilcilerine tanınan meslek güvencesi, mali ve özlük haklar düşünüldüğünde aradaki uçurumu izah etmek hukuken mümkün olmamaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu açısından da aynı durum aynıdır. Yasada “Avukatlık Hizmetleri Sınıfı” olarak tanımlanan meslektaşlarımız ile diğer teknik hizmet sunan meslek sınıfları ile arasında başlangıçta bir denge ve uyum varken ile zamanla yapılan yasal değişiklikler ile “avukatlık hizmetleri sınıfı” aleyhine bu denge bozulmuş; meslektaşlarımız   yaptıkları işin önem ve onuruna yakışır şartlardan mahrum edilmişlerdir.

Kamu avukatları yargının üç kurucu unsurundan biri olan savunmanın yürütme içindeki temsilcileridir. Bu yönleri ile yürütmenin hukuka uygun olarak kullanılmasında önemli bir rol oynamakla kalmayıp yargı önünde de idareyi temsil eden avukatlardır. Kamu avukatlarının taşıdıkları işlevleri sağlıklı olarak yerine getirmeleri ancak kayıtsız şartsız mesleki bağımsızlık ile meslek güvencesi tanınması ile mümkündür.

659 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile hukuk hizmetlerini tek çatı altında toplamak ve eşit işe eşit ücret düşüncesi ile yola çıkılmış ise de yapılan düzenleme kamuda çalışan avukatların tümünü aynı düzenlemeye tabi kılmaktan öteye gitmediği gibi statü, denetim, mali, özlük ve sosyal haklar yönünden mesleğin gerektirdiği şartlar konusunda bir gelişme de sağlayamamış, avukatın mesleki güvencesi göz ardı edilmiştir. 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kamu çalışanlarına getirilen mali haklar konusunda da kamu avukatları genel idari hizmetler de dahil tüm görevlilerin arkasında kalmıştır.

Kamu Avukatlarının meslek güvenceleri ile bağımsızlıklarının tanındığı bağımsız bir yasal düzenleme ve yapıya kavuşturulmaları ile sorunun çözümünün mümkün olduğunu,  ancak mali,özlük ve sosyal haklar konusunda ivedilikle çözüm getirilmesi  yönünde Kamu Avukatlarının  haklı olan taleplerini Hatay Barosu olarak talep ediyor ve destekliyoruz.

Saygılarımızla,

HATAY BAROSU YÖNETİM KURULU ADINA