5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ BASIN BİLDİRİSİ
Tarih: 4.04.2014 23:00:00| Okunma Sayısı: 1994

“05 Nisan 2014 Avukatlar Günü

Basın Açıklaması"

Bugün savunma ve hak arama mesleğini icra eden biz avukatların örgütlenişini kutladıkları gündür.

Hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak ve korumayı temel amacı sayan; yurttaşların hak arama özgürlüklerinin ve adalete ulaşmalarının en önemli aracı ve güvencesi olan avukatlar olarak; yıllardır dile getirdiğimiz sorunların çözümü konusunda bir ilerleme kaydedilmediği için neredeyse her sene aynı sorunları kamuoyu ile paylaşmaya, bu konudaki taleplerimizi yinelemeye devam ediyoruz.

Yargının kurucu unsuru olduğu kabul edilen ve bağımsız savunmayı temsil eden avukatlık mesleğinin gerçek anlamıyla kurucu unsuru olarak özümsendiği ve sözde kalmadığı günleri bekliyoruz.  Ancak hukuka, yargının işleyişine ve toplumsal sorunlara yönelik kaygılarımız da artarak devam etmektedir.

Yolsuzlukların ve yasakların daha çok konuşulduğu, yargının ise işlevini yerine getiremediği bir dönemi yaşadık. Oysa bağımsız ve tarafsız yargı, cumhuriyet ve hukuk devletinin olmazsa olmazıdır.  Herkesin hukuk önünde eşit olması, bunun içselleştirilerek hayata geçirilmesi toplumdaki adalet duygusu bakımından çok önemlidir.

Tam ve eksiksiz demokrasi, bireysel hak ve özgürlükler, insan hakları anlamında çağdaş, ihtiyaca uygun değişiklikleri sağlayacak; yargı ve savunmanın tarafsızlığı, bağımsızlığı ve özgürlüğünü anayasal güvenceye kavuşturacak, savunmayı Anayasa’da, “yargı” başlığı altında, “bağımsızlığı” ve “özgürlüğü” gözetilerek düzenleyecek yeni bir Anayasa biran önce yapılmalıdır.

Avukatlık Kanunu; günün koşul ve ihtiyaçlarına uygun olarak; özellikle Baroların ve Türkiye Barolar Birliğinin görüş ve önerileri dikkate alınarak bir an önce düzenlenmelidir. Bu düzenleme avukatların aleyhine yapılacak düzenlemelerin fırsatı görülmemelidir. 1967 yılından beri çıkarılan her Avukatlık Yasası’nda yer verilen, fakat hiçbir zaman hayata geçirilemeyen Avukatlık Sınavı’nın, mesleğin kalitesinin artması için vakit geçirmeksizin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Hukuk fakültelerinin kalite ve standartının arttırılması, yeni fakülte açılışına, öğrenci sayısının arttırılışına izin verilmemelidir. Mesleğin bağımsızlığını, özgürlüğünü yok edecek ve ticarethaneye dönüştürecek tehlikeleri barındırması sebebiyle uluslararası hukuk ve avukatlık firmalarına geçit verilmemelidir.

Kamulaştırma Kanununda hak arama özgürlüğünü sınırlayan, avukatlık hukuku anlamında da kabul edilemez değişikliklerin geri alınmasını talep ediyoruz. Vekalet ücreti, görevli Mahkeme ve ödeme şartları anlamında yapılan değişikliklerin biran önce düzeltilmesini, geri alınmasını talep ediyoruz.

Kamuda görevli hukuk müşavirleri ve hazine avukatları, mesleki bağımsızlık, yetki alanları, mali ve özlük hakları ile hiyerarşik konumları bağlamında, ciddi sorunlar altında çalışmaktadırlar. Bu sorunların çözümü konusunda gereken ve talep edilen yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

Bankalar, bir kısım Kamu Kurumları ve tüzel kişiler ile avukatlar arasında yapılan avukatlık kanununa aykırı sözleşmelerle, avukatın emeği gasp edilmektedir. Meslek onuru ve saygınlığı ile bağdaşmayan bu sorunun yasal düzenlemeyle bir an önce giderilmesi zorunludur.

Ceza yargılamasında iddia ile savunma arasında eşitlik kurulmalı; ülkemizde adli kolluk tüm kurum ve kuralları ile kurulmalı, genel kolluk ile arasında görev ve yetki alanı sınırlarını belirleyen yasal bir düzenleme yapılmalı; resmi kurumlarda yasa gereği sağlanması gereken bilgi ve belgeye ulaşma konusunda gerekli hukuki ve fiziki alt yapı hızla oluşturulmalıdır.

Şiddetle karşı çıktığımız ve adil yargılama ilkelerine aykırı bulduğumuz özel soruşturma ve kovuşturma yetkileri ile donatılmış Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılması memnuniyetle karşılanmıştır.

Yaşanılan yerel seçim sürecinin demokrasi geleneğimiz ve tecrübemize aykırı olarak, insanları ayrıştıran ve kutuplaştıran bir seviyede geçmesi fevkalade üzücüdür. Tüm aktörlerin bir an önce Türkiye’yi normalleştirme yönünde çaba göstermesi en önde gelen temel dileğimizdir.

Hakkını ararken yalnız değilsin

Avukat hep yanında, Hatay Barosu Yanınızda

Herkes için adalet, Adalet için Avukat

Savunmanın özgür, yargının bağımsız ve tarafsız, hukukun egemen olduğu günleri en kısa sürede yaşamak dileğiyle Avukatlar Günümüzün kutlu olmasını diler, saygılar sunarız.   05.04.2014