BAROMUZUN 70. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 22.12.2013 22:00:00| Okunma Sayısı: 2327

 

                   Hatay Barosunun Kuruluşunun 70. yıldönümü nedeniyle Hatay Barosu Başkanı Av. Sinan Adnan Akgöl aşağıdaki mesajı yayınlamıştır.

              Hatay Barosunun 70. kuruluş yıldönümünü kutlamanın mutluluğu içerisinde,  Baromuz kurucularını, başkanlarını ve kurullarda görev alarak hizmet eden tüm meslektaşlarımızı şükranla anıyor, vefat ederek aramızdan ayrılan meslektaşlarımıza tanrıdan rahmet diliyoruz.

                   Öncelikle hukuk devleti anlayışına uygun, adil yargılama ilkelerini benimseyen, hak arama ve savunma mesleği olan avukatların mesleklerini işlevsel olarak yerine getirebilmesi konusunda zorunlu yasal düzenlemeleri içeren acil bir Avukatlık Kanununu sabırsızlıkla talep ediyoruz. Savunma, Anayasa da, “yargı” başlığı altında, “bağımsızlığı” ve “özgürlüğü” gözetilerek yeniden düzenlenmelidir. Avukatlara Resmi kurumlarda yasa gereği sağlanması gereken bilgi ve belgeye ulaşma konusunda gereken özen gösterilmeli, bu husus avukatlık kanununda hiçbir kısıtlama olmaksızın yer almalı, buna ilişkin hukuki ve teknik alt yapı oluşturulmalıdır.

          Yetkin ve birikimli akademik kadrolara, derslik ve hizmet binası ile teknik ve fiziksel donanım, idari kadrolara sahip olunmaksızın Hukuk Fakültelerinin açılmasının önüne geçilmeli, mesleğimizin geleceği açısından hayati önemi olan “sınav” kurumunun tekrar yasalaşması sağlanmalıdır.

        Mesleki sorunların yanı sıra Türkiye’nin gündemine yolsuzluk dosyası olarak gelen son soruşturma neticesinde, Ergenekon, Balyoz vs gibi isimlendirilen davalarda hukuk adına ileri sürdüğümüz çekinceleri bir kez daha tekrarlamak gereği ortaya çıkmıştır. Bu yaşananlar hukukun herkese lazım olduğunu, aldığımız nefes gibi evrensel hukuk kurallarının, hukukun üstünlüğünün, yargı ve savunma bağımsızlığının, insan haklarına saygının vazgeçilmez olduğunu göstermiş, tüm bireyler tarafından özümsenmesi gerçeğini bize bir kez daha hatırlatmıştır. Her türlü hukuksuzluğun karşısında olan Hatay Barosu olarak bu soruşturma ve davada da adil yargılama ilkelerinin esas alınmasını, soruşturma ve yargılamanın şeffaf bir şekilde yapılarak hukuka ve maddi gerçeğe uygun olarak sürdürülerek tamamlanmasını beklemekteyiz. Suç işleyenlerin cezasız kalmaması ortak beklentimizdir. Bu soruşturma ülkemizde adli kolluğun bir an önce tüm kurum ve kuralları ile kurulması gereğini de bir kez daha göstermiştir.

              Türkiye için yeni bir anayasa ihtiyacının önemi açıktır. Bu anayasanın toplumsal uzlaşma ile hazırlanması, siyasi kurumların yanı sıra başta Barolar ve Hukuk Fakülteleri olmak üzere, Yüksek Yargı Organları ve tüm demokratik sivil toplum örgütlerinin öneri ve katkısı nazara alınmak suretiyle hazırlanması, kurulun buna göre teşkili sağlanmalıdır.  Anayasa, bireysel hak ve özgürlüklerin açıklıkla yer aldığı,  çoğunluğun iradesini değil, azların, azınlığın, kendisini farklı düşünenlerin kendini içinde bulduğu bir metin olmalıdır. Atatürk ilke ve devrimlerini özümseyen, laik demokratik sosyal hukuk devletini savunan bir kişilikte olmasının ülke ve rejim yararına olduğu görüşümüzü de yineleriz.

                    Hatay Barosu, kuruluşundan bu yana laik demokratik sosyal hukuk devletinin, özgürlükçü demokrasinin, hukuk ve hukukun üstünlüğünün, yargı ve savunma bağımsızlığının, insan haklarının ödünsüz savunucusu olmuş ve bundan sonra da olmaya devam edecektir.

 

                 Gelecek kuruluş yıldönümlerimizde mesleğimiz ve meslektaşlarımızın sorunlarının çözüme ulaşacağı beklentisi ile Baromuzun 70. kuruluş yıldönümünü bir kez daha kutlar saygılar sunarız.23.12.2013

                  

                                                       Hatay Barosu Yönetim Kurulu Adına

                                                                     Hatay Barosu Başkanı

                                                                     Av. Sinan Adnan Akgöl 

 

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024
 PSÇPCCP
1325262728293031
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
18293012345

25.04.2024
AV. ERHAN NİZAMOĞLU
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.