MEDENİ KANUNUNUN KABUL EDİLİŞİNİN 94. YILI
Tarih: 17.02.2020| Okunma Sayısı: 663

MEDENİ KANUNUNUN KABUL EDİLİŞİNİN 94. YILI

Bundan 94 yıl önce, 17 Şubat 1926’da kadınla erkeği eşit kılan Medeni Kanun kabul edildi.

Atatürk Devrimleri ve Cumhuriyet projesi, çağımızın en başarılı çağdaşlaşma, özgürleşme ve aydınlanma projesidir. Temelleri, demokrasinin ilk ışıkları kabul edilen yasalar ve uygulamalarla atılmıştır. 17 Şubat 1926’da kabul edilen Medeni Kanun, bunların başında gelir.

Medeni Kanun’un kabul edilmesiyle kişiler hukuku, aile, miras, eşya hukuku ilişkilerinde dini hukuk yerine laik hukuk kabul edilmiştir. Yasa, özellikle kadınlara tanıdığı haklar açısından toplumun aydınlık yüzü olmuştur. Medeni Kanun, kanun önünde kadın erkek eşitliğini kabul ederek kadınların ve bunun sonucu toplumun önünü açan en önemli devrim yasasıdır. Medeni Kanun, kadınların eşit ve özgür bireyler olarak toplumsal ve kamusal yaşamda yerini almasının başlangıcıdır.

Ülkemizde kadınlar egemen kültür nedeniyle daha az eğitime, daha az ekonomik ve mali kaynağa, özerkliğe, karar alma yetkisine sahiptir. Kadınlar düşük ücretli, kayıt dışı, sosyal güvenliksiz işlerde çalışıyor. Ev işleri de kadına bakıyor. Üstüne üstlük kadın bir de şiddet görüyor. Bunun nedeni eşitsiz güç ilişkileridir.

Ne yazık ki günümüz Türkiye'si, bu tespitin aksine gerilemeyle karanlıklara batmaktadır. Çocuk yaşta evliliklere yol açılması, kadının dövülüp öldürülmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanamamış olması, müftülere resmi nikah kıyma yetkisi verilmesi Medeni Kanun'a ve kurucu iradeye meydan okumaktır.

Çağdaş bir Türkiye arzuluyorsak, tek yol Atatürk ilke ve devrimleridir. Medeni Kanun'un kabulünün 94. yıldönümü nedeniyle bir kez daha hatırlatmak istedik.

Mustafa Kemal Atatürk’ü, düşünce ve eylem arkadaşlarını bir kez daha rahmet, saygı, minnet ve özlemle anıyoruz 17.02.2020

Av. Ekrem Dönmez

Hatay Barosu Başkanı