TBB DUYURU 2020/4

BARO BAŞKANLIĞI

………………………

DUYURU NO:2020/4

Konu: Ceza Muhakemesinde Seri Muhakeme Yönetmeliği Hakkında.

5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 250.maddesinin uygulanmasına dair usul ve esasları düzenleyen Ceza Muhakemesinde Seri Muhakeme Yönetmeliği, örneği ekli 31 Aralık 2019 tarih ve 30995 (4. Mükerrer) sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak 01 Ocak 2020 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Yönetmelik hükümleri seri muhakeme usulünün uygulama alanını, usule ilişkin düzenlemeleri, usulün teklifini, yaptırımları belirleme usulünü, Cumhuriyet Savcısı tarafından düzenlenen talepnamede yer alacak hususları, mahkemece talepnamenin değerlendirilmesini, talep üzerine verilecek kararlar ile bu kararlara ilişkin itiraz usulünü ve uygulamaya dair diğer hususları kapsamaktadır.

Yönetmelik tetkik edildiğinde, bu usulün uygulanmasının Cumhuriyet Savcısının teklifinin şüpheli tarafından müdafii huzurunda kabul edilmesine bağlı olduğu görülecektir. (md.5/3, 10/1-d,10/3)

Cumhuriyet Savcısı tarafından seri muhakeme sonucunda hazırlanan talepname mahkemeye sevk edildiğinde, talepname hakkında karar verilmek üzere açılan duruşmada müdafinin de bulunması zorunludur. (13/1). Baro tarafından yapılan görevlendirmelerde, soruşturmada görev yapmış olan müdafiye, kovuşturmada öncelik verilecektir (md. 11/4).

Böylece asliye cezalarda işlerin büyük kısmında şüpheli ve sanıkların müdafiin yardımından yararlanması zorunlu hale gelmiş olmaktadır.

Meslektaşlarımızın bilgisine saygılarımla sunarım.

Avukat Metin FEYZİOĞLU
Türkiye Barolar Birliği