SORUYORUZ: BİR SEÇİM İÇİN ÜLKENİN GELECEĞİNİ FEDA ETMEYE DEĞER Mİ?
Tarih: 9.04.2019| Okunma Sayısı: 899

SORUYORUZ: BİR SEÇİM İÇİN ÜLKENİN GELECEĞİNİ FEDA ETMEYE DEĞER Mİ?

Türkiye’de bir seçim daha yaşadık. Hatay Barosu olarak her seçimde olduğu gibi, 31 Mart 2019 tarihli Mahalli İdareler Genel Seçimlerini yakından izledik.

Gerek seçimler öncesinde gerekse seçimler sonrasında yaşanan tartışmalar, Türkiye’nin demokratik bir hak olan seçme-seçilme özgürlüğü başta olmak üzere birçok alanda yaşanan demokratik yönetişim ilkelerini benimseyemediğini, hukuka saygı çerçevesinde yıllar önce çözülmüş olması gereken genel idare ilkelerinin, hiç çözülememiş olduğunu, bir seçim arifesinde ve sonrasında bir kez daha yaşadık.

Bu yaşanan süreç bize tek bir özet çıkarma imkanı veriyor. Türkiye henüz demokratik ilkelerin hakim olduğu bir ülke değil. Türkiye henüz hukukun üstünlüğü esaslarının hakim olduğu bir ülke hiç değil.

Türkiye’de seçim hukukunun her aşamasında tek yetkili Yüksek Seçim Kurulunun her seçimde kendine münhasır, kanunu işine geldiği gibi yorumlayan, siparişe göre karar verme görüntüsü içeren kararları ülkeyi bir çıkmaza sokmuştur.

Seçimle ilgili bir sorun veya krizi çözmekle tek yetkili organ olan Yüksek Seçim Kurulu, krizin sebebi haline gelmiştir.

Bununla birlikte siyasetçilerin bir hukuk devletinde görülmesi mümkün olmayan, sorumluluk içermeyen, seçmene mesaj verme kaygısı içeren ve hukuk dilinden uzak söz ve uygulamaları, var olan krizi daha da çıkmaz bir hale getirmiştir.

Siyasetçilerin kullandığı dilde hukuk yoktur. Sorumlu devlet insanlığı yoktur. Türkiye’de siyasetin yönetimsel herhangi bir konuda kullandığı genel üslup ve siyaset dili, Türkiye’de yaşan tüm yurttaşlarımızı derinden sarsıyor.

Seçimlere ilişkin Türkiye sabırla ve hukuk içinde bir sonuç almayı beklerken, siyasetçilerin seçmen kütüklerine yönelik verdikleri kanunsuz uygulamalar, keyfi işlemler ve seçimlerin tamamlanma sürecine ilişkin, seçimlerin kaç oyla kazanıldığında meşru olacağı gibi yersiz açıklamaları, Yüksek Seçim Kurulunun kanuna ve uygulamalarına aykırı kararlarıyla birleşmiş ve bir kaos ortamı doğmuştur.

Türkiye bu sürecin artık genel evrensel ilkeler esasıyla tamamlanmasını bekliyor. Türkiye artık nefes almak istiyor.

Ekonomik, siyasal ve sosyal krizlerle dünyanın boğuştuğu bir ortamda, Türkiye’nin geleceğini bir seçime feda etmeye hiç kimsenin hakkı yoktur. Türkiye’nin içinde olduğu ve tüm yurttaşlarımızı inim inim inleten bir krizden çıkışı düşünmek yerine, krizin içine doğru itmeye kimsenin hakkı yoktur.

Tüm bu kriz ortamına hukuku esas almayan ve sorumsuz siyaset dili sebep olmuşken; hukuka uygun davranma-sorumlu davranma çağrısı yapan baroları sorumlu olmadıkları bu krizin içine itmeye kimsenin hakkı yoktur.

Barolar demokratik bir ülkenin işleyişinin, hukuk devletinin can damarlarıdırlar, sigortalarıdırlar. Barolar; hukukun üstünlüğünü, demokrasiyi, insan haklarını savunmak, korumak ve bu kavramlara işlerlik kazandırmak üzere demokratik ilkelere göre çalışan kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarıdır.

Hal böyleyken; yetkili-yetkisiz herkesin konuştuğu ortamda, gündem ve yerel seçimlerle ilgili değerlendirme yapan baroların açıklamalarına refleks göstermek; baroların bir toplumdaki varlığı ve hukuksal işlevinin bilinmemesine ve hukukun üstünlüğünün içselleştirilmemesine bağlıyoruz.

Barolar Avukatlık Kanunu ile kendilerine verilen görevleri yerine getirmektedirler. Her demokratik kurum gibi herkes kendi üzerine düşeni yapsa ülkenin bu hale ve seçim sonrasına dönüşmesi söz konusu olmazdı.

Bu açıdan Türkiye’nin içinde olduğu bu sarmalın doğrudan sorumlusu olan ötekileştirici, ayrıştırıcı siyaset dilinin kimseye bir fayda sağlamadığını, tüm yurttaşlarımızın gelişmelerden rahatsız olduğunu, herkesin sorumluluk içinde davranması gerektiğini, kanunu ve hukuku aşar nitelikteki söz ve uygulamaların terk edilmesini tavsiye ediyoruz.

Bir an önce hukukun üstün kılındığı, insan hak ve hürriyetlerine saygılı bir yönetişim tarzına ve diline dönülmesi için herkesi sorumluluk almaya çağırıyoruz. 09.04.2019

Saygılarımızla…

                                                                                             

AV. EKREM DÖNMEZ

HATAY BAROSU BAŞKANI

 

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024
 PSÇPCCP
1325262728293031
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
18293012345

18.04.2024
AV. ERHAN NİZAMOĞLU
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.