25 KASIM KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI ULUSLARARASI MÜCADELE GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 22.11.2018| Okunma Sayısı: 1190

25 KASIM KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI ULUSLARARASI MÜCADELE GÜNÜ

                         25 Kasım; 1960'da Dominik Cumhuriyeti'nde faşist Trijillo Hükümet'ine karşı mücadelede sembol haline gelen Mirabel Kardeşlerin tecavüz edilerek öldürüldüğü gündür. 1981 yılında Kolombiya’nın Bogoto şehrinde bir araya gelen Latin Amerikalı ve Karaipli Kadınlar Kongresinde, Mirabel Kardeşlerin anısına 25 Kasım tarihi “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” olarak ilan edildi. 1999’da ise Birleşmiş Milletler bugünü resmi olarak “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” ilan etti.Ancak kadına şiddet bitmedi.

                        Kadına yönelik şiddetle mücadele devam ediyor.Ancak kadına şiddet de artan şekilde devam etmekte.Toplumsal cinsiyet ayrımcılığı, erkek egemen bakış ve kadın üzerinde egemenlik ve iktidar talepleri, kadınlara yönelik şiddetin ortaya çıkmasına neden oluyor.Ülkemizde son 10 yılda 3000 civarında kadın cinayet kurbanı oldu.Bu sayıdan çok daha fazlası,cinsel istismara uğradı,yaralandı,öldürülmeye çalışıldı.İlimizde de kadın cinayetleri,kadına şiddet olayları çok duyulan vakalar haline geldi. Kadınlar,çocuk gelin adı ile istismara uğramaya devam ediyor.Kıyafetinden dolayı fiziksel şiddete maruz kalabiliyor.Ülkemizdeki kadın cinayetleri,tacizler,tecavüzler,istismarlar hepimiz için bir utanç kaynağı olmaya devam ediyor.

                          Kadına karşı şiddet ; sağlık, hukuk, eğitim, gelişim ve her şeyin üstünde bir insan hakları sorunudur.Kadının insan haklarının ihlalidir.Bu aynı zamanda, dünyanın en yaygın, ama en az tanımlanan, gizlenen ve gözden uzakta tutulan evrensel problemidir. Kadına karşı şiddet kadının enerjisini tüketen, fiziksel sağlığını tehlikeye atan ve kendine güvenini yerle bir eden bir sağlık problemidir.Kadına yönelik şiddet,sırf cinsiyeti nedeniyle kadına uygulanan, kadını inciten, ona zarar veren, fiziksel, cinsel, ruhsal hasarla sonuçlanan davranışlardır.Ne yazık ki daha çok tanıdık çevreden veya aile içinden kişilerce uygulanmaktadır.

                          Günümüz yaşamında kadın erkek eşitliği,önceki yıllara göre daha fazla üzerinde durulan bir konu olsa da, günümüz kadının sorunlarının başında hala toplumsal cinsiyet rolü, ekonomik bağımsızlığı, dış dünyada ya da evinde, manevi, fiziksel,ekonomik ve cinsel yönden şiddet içeren eylem ve davranışlara  karşı kendini korumak gelmektedir.

                        Devlet, sadece yasa çıkarmakla kalmayıp,şiddete karşı, önceden alacağı önlemlerle daha caydırıcı olmanın çarelerini bulmak zorundadır.Şiddet dili kullanılmasını özendirici söylemlerden kaçınılması için çareler üretmek zorundadır.Devlet kadına şiddetin önlenmesi için,başta İstanbul Sözleşmesi olmak üzere,uluslar arası sözleşmelerle belirlenen kuralları bütünüyle uygulamalıdır.

                       Biz Hatay Barosu Kadın Hukuku Komisyonu olarak,25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde ,bu güne kadar yaptığımız gibi, ülkemizde kadına yönelik şiddet,cinayet,taciz,istismar,tecavüz son buluncaya kadar mücadele etmeye,kadınları şiddet ve şiddetin önlenmesi ile hakları konusunda bilinçlendirmeye ve bilgilendirmeye devam edeceğimizi kamuoyu ile  saygıyla paylaşıyoruz.

                                                                Hatay Barosu Kadın Hukuku Komisyonu Adına

                                                                                 .Av.Meral Asfuroğlu

 

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024
 PSÇPCCP
1325262728293031
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
18293012345

19.04.2024
AV. ERHAN NİZAMOĞLU
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.